Przekazujemy 5% wartości zysku netto na wodę pitną dla potrzebujących na świecie! 💙

SMARTblog

Wąchanie rozmarynu może zwiększyć pamięć do 75%

Wąchanie rozmarynu może zwiększyć pamięć do 75%

Na przestrzeni ostatnich lat pojawiło się wiele różnorakich teorii kuszących nas coraz to nowymi sposobami na poprawę pamięci, czy ostrości umysłu. Jedną z takich teorii jest dobroczynna moc popularnego w naszej kuchni zioła, jakim jest zwyczajny z pozoru rozmaryn. Zarówno jako dodatek do potraw i wody pitnej, jak i inhalowanie się jego wonią może bowiem znacznie poprawić funkcjonowanie naszych szarych komórek. Pytanie, czy owa rewelacja ma jakiekolwiek naukowe poparcie. Poniżej postaramy się przyjrzeć nieco dokładniej temu zagadnieniu.

Kilka słów o rozmarynie

Czym właściwie jest rozmaryn, tak często używany dla nadania smaku naszym potrawom? Rozmaryn (z łac.: rosmarinus officinalis) jest ziołem o liściach igiełkowych, pochodzącym z Azji i basenu Morza Śródziemnego, z powodzeniem uprawianych również w Polsce. To roślina wieloletnia, zatem po zasadzeniu, powinna, przy przychylnej ku temu aurze, wzrastać każdego roku. Z uwagi na pochodzenie, zioło to lubi ciepło. Rozmaryn pochodzi z rodziny jasnotowatych, do której zaliczamy również miętę. W okresie kwitnienia cieszy oko urokliwymi białymi, różowymi, fioletowymi lub ciemnoniebieskimi kwiatami.

Jako przyprawa, rozmaryn ze swą charakterystyczną goryczką, najczęściej dodawany jest do dań kuchni śródziemnomorskiej, takich jak: zupy, gulasz, mięso, dania rybne, etc. Są również smakosze rozmarynowej herbatki. W branży kosmetycznej natomiast, rozmarynu używa się jako dodatek do perfum, szamponów, odżywek, czy mydła.

Rozmaryn jako wzmacniacz funkcji poznawczych

Co potwierdzają najnowsze badania naukowe. Warto zatem mieć go w swojej kuchni.

Konsumpcja rozmarynu

Jedno z badań, przeprowadzonych na grupie 28 seniorów, wykazało, że regularne spożywanie niewielkiej dawki suszonego sproszkowanego rozmarynu, pozytywnie wpływa na poprawę szybkości pamięci.

Aromat rozmarynu

Przeprowadzono także badania nad wpływem woni rozmarynowej na funkcje poznawcze. Uczestnicy eksperymentu inhalowali się aromatem rozmarynu podczas wykonywania zadań przetwarzania impulsów wizualnych oraz zadań matematycznych z zakresu odejmowania seryjnego. Przy większym stężeniu aromatu w powietrzu, wzrastała zarówno szybkość, jak i dokładność wykonywanych zadań. Również nastrój badanych uległ tendencji zwyżkowej.

Wyniki badań, zademonstrowane podczas corocznej konferencji British Psychological Society, także ujawniły zalety rozmarynowej woni. Badania przeprowadzono na grupie 40 dzieci w wieku szkolnym, przy czym część z nich umieszczono w pokoju, w którym ulatniał się rozmarynowy zapach, a pozostałych (stanowiących grupę kontrolną) nie poddano ekspozycji na aromat. Po raz kolejny rezultat był taki, że poddani ekspozycji na aromat wykazywali znacznie lepsze osiągi pod względem działania ich pamięci, aniżeli grupa kontrolna. Z niecierpliwością czekamy na oficjalną publikację wspomnianych badań.

Olejek eteryczny z rozmarynu

Następne badanie zostało przeprowadzone z udziałem 53 uczniów, w wieku od 13 do 15 lat. Rezultat potwierdził, że ich pamięć dotycząca obrazów i liczb, znacząco się poprawiła, po rozpyleniu w pomieszczeniu olejku eterycznego na bazie rozmarynu.

Woda rozmarynowa

Eksperyment przeprowadzony na grupie 80 dorosłych, którym dano do picia 250 ml wody rozmarynowej, albo zwykłej wody mineralnej, wykazał, iż ci pijący wodę rozmarynową demonstrowali lepsze funkcje poznawcze, aniżeli pijący wodę mineralną.

Badania na myszach i szczurach

Opublikowano także kilka badań, odnośnie wpływu rozmarynu na działanie pamięci, które przeprowadzono na myszach i szczurach. Również i tutaj korzyści tego pospolitego zioła okazały się niezaprzeczalne. Nie jest jednakże wiadome, czy rezultat byłby podobny w przypadku ludzi.

Tak czy inaczej, wszystkie przeprowadzone badania jasno wskazują na fakt, iż rozmaryn oddziałuje na receptory mózgowe, odpowiedzialne za kojarzenie i pamięć. Szacunkowo, regularne inhalowanie się rozmarynem, może zwiększyć zasoby naszej pamięci nawet o 75%!

Jakie są główne przyczyny korzystnego wpływu rozmarynu na nasz mózg?

Rozmaryn najprawdopodobniej posiada pewne właściwości przeciwutleniające, mogące korzystnie wpływać na regenerację szkód w naszym organizmie, spowodowanych działaniem wolnych rodników.

Inne przypuszczenie, co do powodu korzystnego oddziaływania rozmarynu, wysnuwa Meryland University Medical Centre, wedle którego rozmaryn wpływa na obniżenie lęku, co pośrednio może się przyczynić do zwiększenia koncentracji.

Komentarze
Dodaj komentarz