WEJDŹ W ZAKŁADKĘ WYPRZEDAŻE I ZGARNIJ DO -40% RABATU Z OKAZJI BLACK WEEKS

SMARTblog

Jak kawa wpływa na mózg?

Jak kawa wpływa na mózg?

Kawa i umysł

Międzynarodowy Dzień Kawy – napoju lubianego i znanego na całym świecie - przypada na 29 dzień września. Na przestrzeni lat przeprowadzono wiele badań naukowych nad wpływem napoju z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca na mózg i jego funkcje. Zwracano uwagę głównie na jeden składnik - kofeinę – naturalną substancję pobudzającą. Konkluzje wysnute z owych badań przedstawiamy Wam poniżej.

Kawa i wydolność umysłowa

Kofeina zawarta w kawie łagodnie pobudza centralny układ nerwowy. Badania wykazują, że odpowiednie jej dawki mogą korzystnie wpłynąć na poziom wydolności umysłowej, zwłaszcza czujność, uwagę i koncentrację.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podaje, iż został udowodniony związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy poprawą czujności i uwagi a spożywaniem 75 mg kofeiny dziennie (taką ilość zawiera przeciętna filiżanka kawy).

Kofeina zwiększa stan czuwania w sytuacjach osłabienia czujności, spowodowanych np. brakiem snu podczas nocnej jazdy samochodem, u osób pracujących na nocnych zmianach, a także po obfitym posiłku.

Badając grupę osób poniżej 40 roku życia, wykazano, że kofeina zawarta w kawie zauważalnie poprawia sprawność u osób cierpiących na zaburzenia snu spowodowane tzw. jet lagiem (zespołem nagłej zmiany strefy czasowej), lub pracą zmianową.

Pewne badania wykazały także korzystny wpływ kofeiny na poprawę wydajności pamięci, zwłaszcza w wypadku wykonywania żmudnych powtarzalnych zadań. Należy jednakże pamiętać, żeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Zbyt wysoki poziom kofeiny może przynieść skutki zgoła odwrotne od pożądanych. Ma to związek z nadmiernym pobudzeniem organizmu.

Kawa i sen

Działanie stymulujące kofeiny może różnie wpływać na jakość naszego snu, a ów wpływ jest kwestią bardzo indywidualną. Wyniki przeprowadzonych badań jednoznacznie wskazują na związek pomiędzy dziennym spożyciem kofeiny, a jakością snu oraz sennością w ciągu dnia. W niektórych przypadkach spożycie kofeiny w ciągu dnia może korzystnie wpłynąć na sen. Wszystko zależy jednak od tolerancji konkretnej osoby na tę substancję aktywną.

Kofeina mniej gwałtownie działa na osoby spożywające ją regularnie. Zupełnie inaczej ma się sprawa z tymi, którzy sięgają po napoje kofeinowe od czasu do czasu. Pewną rolę mogą tutaj również odgrywać nasz wiek i geny.

Kofeina i uzależnienie

Wyniki naukowych badań rozprawiają się z powszechnym mitem o uzależnieniu od kofeiny. Otóż kofeina nie działa na nasz organizm uzależniająco, co potwierdza również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Jednak nagłe zaprzestanie spożywania kofeiny może powodować samopoczucie podobne do stanu odstawienia, u niektórych regularnych konsumentów. Na szczęście przebieg jest zazwyczaj łagodny i krótkotrwały.

U wielu z nas spożywanie kawy stało się już nawykiem, ale nawyk nie jest tożsamy z nałogiem. WHO jasno oświadcza, iż nie ma żadnych dowodów na to, aby nawykowe używanie kofeiny miało porównywalne konsekwencje fizyczne i społeczne do uzależnienia.

Technologia mapowania mózgu również obrazuje, że kofeina w żaden sposób nie wpływa na obwód uzależnienia.

Objawów związanych z odstawieniem napojów kofeinowych (takich jak: bóle głowy, zmniejszenie czujności i senność) można uniknąć (a przynajmniej znacznie zniwelować), stopniowo zmniejszając ich spożycie.

Kawa i zaburzenia neurodegeneracyjne

Ostatnio przeprowadzone badania potwierdzają, że regularne spożywanie kawy może wspomóc utrzymanie funkcji poznawczych u osób starszych (zwłaszcza u kobiet). Zbadano również wpływ kawy (kofeiny) na zaburzenia neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer czy Parkinson.

Regularne spożywanie kofeiny w ciągu naszego życia, może znacznie spowolnić spadek funkcji kognitywnych, związany z procesami starzenia się. Dotyczy to zwłaszcza kobiet, a efekt ochronny wzrasta wraz z wiekiem.

Większość badań wskazuje na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera, poprzez regularne spożywanie kofeinowej kawy w ciągu całego życia. Jedna z meta analiz wykazała nawet, że codzienne picie kawy wiąże się z aż o 17-20% mniejszym ryzykiem zapadnięcia na tę straszną chorobę.

Kolejne badania sugerują, że regularni konsumenci naturalnych napojów kofeinowych zmniejszają u siebie ryzyko rozwoju choroby Parkinsona, które maleje wraz ze wzrostem spożycia kofeiny.

U nas znajdziecie pyszną i w pełni zdrową kawę żołędziową z żeń-szeniem. Smacznie polecamy!

 

Komentarze
Brak komentarzy
Dodaj komentarz